Voiko visuaalinen suunnittelija
muuttaa maailmaa?
Koko elämän jatkuvaa yhteisöllistä oppimista
Design-suuntautunut pedagogiikka DOP
Nykyajalle tyypilliset ongelmat kuten ilmastonmuutos ja kestävä kehitys asettavat haasteita ja vaatimuksia myös työnteolle, koulutukselle ja jokapäiväiselle elämälle. Oppiminen ei enää tänä päivänä eikä varsinkaan tulevaisuudessa rajoitu pelkästään formaaleihin oppimistilanteisiin tai yhteyksiin, vaan sitä tapahtuu kaikkialla koko elämän ajan. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa on pystyttävä jatkuvasti myös ratkaisemaan ongelmia ja oppimaan uutta uusilla tavoilla. Design-suuntautunut pedagogiikka (DOP) pyrkii vastaamaan yhteiskunnan muutoksen luomiin haasteisiin.
DOP:ssa keskeistä on se, että oppijoiden on pyrittävä kehittämään sellaisia tietoja ja taitoja, joita nykyajan sekä tulevaisuuden yhteiskunta heiltä odottaa. Näiden ns. 21. vuosisadan taitojen ytimen muodostavat mm. luovuus ja innovatiivisuus, kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisu, yhteiskehittely sekä kyky hyödyntää digitaalista teknologiaa.
Design-suuntautunut pedagogiikka tarkoittaa yhteisöllistä projektioppimista, jossa opettajat ja oppijat yhdessä rajoja ylittämällä sekä ulkopuolisia asiantuntijoita hyödyntämällä suunnittelevat ja rakentavat vastauksia avoimiin haasteisiin oppijayhteisön osaamista, työvälineitä sekä teknologiaa hyödyntäen. DOP pohjautuu sosiokulttuuriseen näkökulmaan oppimisesta, jonka mukaan ihmisen oppiminen tapahtuu yhteisöihin ja ja niiden käytänteisiin osallistumisen välittämänä.